Oamenii de știință de la Universitatea din Washington au descoperit că un lac de sodă de mică adâncime, situat în vestul Canadei, îndeplinește criteriile pentru o potențială sursă de viață. Descoperirile, publicate în jurnalul Communications Earth & Environment, confirmă faptul că viața ar fi putut lua naștere în lacurile de la începutul Pământului, în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani.
Experimentele de laborator au arătat că formarea ADN-ului și ARN-ului necesită concentrații de fosfați care sunt de sute de milioane de ori mai mari decât nivelurile găsite în râuri, lacuri și oceane. Cu toate acestea, problema fosfaților de la originea vieții poate fi rezolvată prin luarea în considerare a lacurilor de sodă ca sursă probabilă de formare a biomoleculelor.
S-a demonstrat că lacurile de sodă sunt o sursă de viață: ele conțin niveluri ridicate de sodiu și carbonat dizolvat ca urmare a reacțiilor dintre apă și rocile vulcanice de dedesubt. Lacurile de sodă pot avea, de asemenea, niveluri ridicate de fosfat dizolvat. Un studiu realizat în 2019 de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Washington a constatat că procesele naturale pot face ca concentrațiile de fosfat din lacuri să atingă niveluri de un milion de ori mai mari decât apele obișnuite.